HTML

Klinika

Ez Dr. Victor blogja. Ugyanaz zöldben és pepitában, megújult csomagolásban!

Friss topikok

  • xx84: magyar fejjel gondolkodva nincs ebben hiba. de ha szerintem megkérdezed, 10-ből 9 ember konszekven... (2010.02.13. 18:03) A pofonfa első gyümölcse

Linkblog

Archívum

A pofonfa első gyümölcse

2010.02.10. 22:10 Doctor Victor

Ma majdnem megütött a főorvosúr. Őt meg majdnem megütötte a guta. Ha az utóbbi történik, mindjárt foltozhattam volna megtépázott becsületemen, mert ugyebár ez a gutaosztály azaz a strokeunit, még talán meg is lizáltam volna lege artis (0,9 mg/testtömegkg rTPA 10% bolus többi egy órán belül, persze ha a CT nem mutat vérzést és eleget tesz a követelményeknek).

De ez nem történt meg, és frontális lebenye felülbírálta limbikus rendszere hirtelen reakcióit. De vajon mi lehet az ami e kedves, tiszteletreméltó, szakállas bácsinál kihúzza a gyufát? Ez bizony az 5’-hidroxikarbamid, azaz a Litalir®. Pontosabban ennek hiánya, Jäger bácsinál.

Herr Jäger életének minden apró mozdulata egy békés, hosszú, gutaütésmentes öregkor reményében telt. Soha egy szál cigi, napi két deci – szigorúan bio – vörösbor, nordic walking, úszás, nyugis munkahely és angyali aranyos Frau Jäger. Egy volt a bökkenő: trombocitaszáma egész életében kiverte a műszerek biztosítékait, házi- és sportorvosainak megingatta jól beállított vérnyomását. Herr Jäger esszenciális trombocitémiában szenvedett.

Pontosabban: Herr Jäger az esszenciális trombocitémiában NEM szenvedett. Egészen addig, amíg az nem szövődött bal első és középső agyi verőerének (arteria cerebri anterior és media) trombózisával. Mivel innentől kezdve lába nem vitte, behozta a mentő.

Az esszenciális trombocitémia esszenciájáról itt olvashatsz angolul itt pedig magyarul. A hozzá társuló pszeudohiperkalémiáról itt.

Én már elolvastam, kedvenc belgyógyászunkkal, Herr Riestererrel is konzultáltam, és ő a az 5’-hidroxikarbamidot, azaz a Litalir®-t ajánlotta. Napi 3-szor 500 mg-ot.

Ez eddig rendben is lenne, de ez egy spéci gyógyszer, amihez a főorvosúr aláírása kell. Ő - ahogy egy kedves, tiszteletreméltó, szakállas főorvosúrhoz illik – nem visszakozott, aláírta. Én átadtam a főnővérnek, hogy faxolják el a megfelelő helyre, aztán ha megjön, nyomassuk.

Ez múlt héten történt, harmadnapján annak, mikor a Landesärztekammer Baden-Württemberg soraiba fogadott. Aztán vártunk. Teltek-múltak a napok, Jäger bácsi mintha már mozgatná a jobb vállát, ha segítünk. A Litalir viszont sehol.

Aztán ma a viziten feltűnt főorvosúrnak, hogy hiányzik a csodagyógyszer. Mondom, nekem is feltűnt, de hát megrendeltük, majd megjön. Jakérem, nemúgyvanaz.

A gondos nővérek utánanéztek a kórlapon hogy fölírtam-e a bácsinak a gyógyszert. Számomra természetesen, amíg nincs mit adnunk, nem írom fel, hogy Litalir 500, 1-1-1. SZÁMUKRA természetesen, amíg nincs fölírva, el se faxolják az illetékes helyre.

(a valóságban itt most magyarral és törökkel vegyített német indulatszavak és mondattöredékek hangzottak el)

Tettlegességre végül nem került sor.

Zárom soraimat édesapám figyelmeztetésével, miszerint ’édesfiam, még megkapod te a seggberúgást, ha már a liberálisokkal elbliccelted a katonaságot’.

Na jó, minden seggberúgással egy lépéssel előbbre jutunk.

Tschüß,

 

Victor

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://klinika.blog.hu/api/trackback/id/tr491747911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xx84 2010.02.13. 18:03:21

magyar fejjel gondolkodva nincs ebben hiba. de ha szerintem megkérdezed, 10-ből 9 ember konszekvensen rávágná, megrendeltük, ha megjön, akkortól kapja. mindenesetre lehet, elszigetelt, egyedi esetről van szó, és normális helyen előbb rendelik mint te dokumentálod. viszont a tanulság: amit leírsz vagy nem írsz le, az hivatkozási alap, tehát kényszeresen komolyan veszik, és adott esetben akár exponálod is magad, ha már nem véd ...
süti beállítások módosítása